Låt någon annan arrangera resan till Indien och betala 30.000 kronor. Gör det själv och kom undan med 13.000 kronor. Så stor var prisskillnaden för vår exempelresa.
En hemsnickrad resa kräver visserligen lite arbete, ett och annat telefonsamtal och ganska många timmars efterforskningar på nätet. Men kanske är det dessa timmar som gör skillnaden mellan dröm och verklighet.
Vår exempelresa går till Indien i februari, som varken är hög- eller lågsäsong. Den går till Delhi, vidare till Taj Mahal i Agra, till några orter i de gamla maharajadömena i Rajasthan och därefter till Goas stränder.
Under vintersäsongen 2008-2009 kostar en sådan resa mellan 20.000 och 30.000 kronor om man köper ett färdigt paket.
Fixar man allt själv går resan på ungefär hälften: Billigaste flyg (vid sökning i maj) Stockholm-Delhi, cirka 4.800 kronor med Aeroflot (bara lite mer med Finnair, Swiss och British Airways), bokat genom en av de större nätresebyråerna.
Budgetera cirka 4.000 kronor, 300 kronor per dygn, för mat, dryck och logi. För 150 kronor per person och natt får du ett bra hotellrum av turistklass och du kan faktiskt bo hyfsat för halva den summan. En god måltid i Indien kostar sällan mer än 25 kronor, en och annan öl till maten driver upp priset.
Tågresor Delhi-Varanasi-Agra-Jaipur-Delhi, totalt cirka 600 kronor i andra klass, dubbelt så mycket i första klass, bokade i förväg
i Sverige.
Inrikesflyg tur och retur Delhi-Goa, cirka 1.800 kronor. Lägg till ett par tusenlappar för inträdesavgifter, guidade turer och visum. Slutsumman hamnar på drygt 13.000 kronor.
Här är knepen som sänker dina kostnader.
Välj rätt flyg
Priset för flygbiljetter är som aktiekurser, de går upp och ner beroende på efterfrågan. Ofta lönar sig tidig bokning, billiga biljetter går åt först.
Å andra sidan har flygbolagen ibland tillfälliga kampanjpriser till vissa resmål och då kan det handla om avresa inom en ganska snar framtid.
Vissa lågprisbolag säljer då och då biljetter inom Europa för bara ett par kronor plus skatt. Vill man boka en sådan biljett gäller det att vara snabb, flexibel och ha lite tur.För att få information om kampanjer kan du prenumerera på nyhetsbrev från olika nätresebyråer och flygbolag.
När det utbryter priskrig på flyg till en viss destination, exempelvis när bolag lanserar en ny flyglinje, brukar man kunna fynda. Så har det till exempel varit när det gäller flyg till norra Indien på sistone: SAS börjar snart flyga till Delhi, Finnair satsar stort på Asien, indiska bolaget Jet marknadsför sig i Sverige och British Airways försöker behålla sin ställning.
Konkurrensen ledde till att tur- och returbiljetter till Delhi periodvis sålts för så lite som drygt 3.000 kronor.
Viss flexibilitet spar pengar. En biljett med avresa en måndag kan vara ett par tusenlappar billigare om du reser i väg på onsdagen i stället. I allmänhet blir det billigast att boka själv på nätet och betala med kort. Men lägg ner lite tid på att jämföra både olika flygbolag och nätresebyråer. Prisskillnaden på en identisk biljett med ett visst bolag kan vara upp till ett par tusenlappar, beroende på var du köper den.
På www.reseguiden.se kan du göra en sökning för att se priser både hos olika bolag och olika försäljningsställen. Hittar du ett bra pris, så gå in på flygbolagets egen sajt och kolla vad biljetten kostar om du köper den direkt av dem. Ibland bli det billigare.
På www.flygbilligt.com, samt www.lågprisflygbolag.com kan du orientera dig i djungeln av olika flygbolag och nätresebyråer.
Pussla ihop din egen rundresa mellan olika länder
Att fixa en egen rundresa med flyg där du besöker olika länder behöver inte vara svårt. Hos så gott som alla europeiska lågprisbolag kan du boka enkla biljetter och resa exempelvis Stockholm-London-Rom-Paris-Stockholm.
Det kan löna sig att pussla ihop biljetter från olika bolag, exempelvis ut med Ryanair, hem med Norwegian och däremellan kanske vissa sträckor med bolag som inte flyger till och från Sverige.
För att kolla vilka bolag som flyger mellan olika destinationer i framför allt Europa, kan du använda sajten www.low-cost-airline-guide.com. På www.wegolo.com kan du göra en motsvarande koll som omfattar även länder utanför Europa, och även boka resor.
Boka inrikesresor med flyg, buss och tåg inom destinationslandet
Resebyråer tar ofta ganska bra betalt för arbetet med att boka inrikesflyg, tåg, långfärdstaxi och transfer från flygplatsen. Spar pengar genom att göra det själv. För att hitta fram till transfer från flygplatsen, buss eller taxi, brukar det räcka med att göra en nätsökning på ankomstflygplatsens namn plus ordet ”transfer”. Ibland krävs betalning i förväg, ibland inte.
Vill du resa runt med tåg i Thailand, Marocko, Moldavien eller någon annanstans? Ta dig en titt på sajten The man in seat 61, www.seat61.com. Här hittar du massor av information om hur du hemifrån kan boka tågresor runt om i världen, samt länkar till järnvägsbolag i olika länder.
Inrikesflyg inom andra länder kan bokas hos vissa nätresebyråer, exempelvis www.flygvaruhuset.se, www.travellink.se, www.supersavertravel.se, www.mrjet.se. Ett annat alternativ är att gå direkt till flygbolagen som trafikerar inrikessträckor i det aktuella landet och boka direkt hos dem, på nätet.
Ibland kan det dock bli krångligt med betalningen eftersom vissa bolag inte accepterar kreditkort utfärdade utanför det egna landet.
Få tips från andra resenärer
På www.lonelyplanet.com/thorntree finns frågor och svar om allt från hur man hittar bästa trekkingguiden i Nepal till var man shoppar aftonklänningar secondhand i Paris.
På www.tripadvisor.com kan du läsa andra resenärers omdömen om hotell och restauranger i hela världen. På www.virtualtourist.com tipsar resenärer om det mesta som rör resor.
Välj rätt resebyrå
Ibland lönar det sig trots allt att ta hjälp av experter, till exempel om du vill kombinera resmål som är svåra att boka på nätet, eller när det verkar vara omöjligt att hitta lediga platser.
Det smartaste valet är ofta mindre resebyråer som är specialiserade på landet eller regionen du vill resa till. Där finns ibland personal som kan göra det omöjliga möjligt, exempelvis att i december skaka fram platser för julresan till ”fullbokade” Thailand, genom att boka ett flyg via Istanbul eller Addis Abeba.
Gör en nätsökning på landets eller regionens namn plus ”resebyrå”, hör av dig och be om prisförslag. Du kan också få hjälp av ”vanliga” resebyråer med inrikes bokningar, även om du bokat resan till landet på annat håll.
Välj rätt tid – charter
Skolledighet är lika med höga charterpriser. För familjer hänvisade till att resa under loven finns ändå vissa möjligheter att sänka kostnaderna. Avresa några dagar in i januari är ofta betydligt billigare än i direkt anslutning till jul och nyår. Tar man bara ledigt ett par dagar från skolan, så räcker det till en semestervecka.
Under höstlovet är priserna som högst eftersom alla är lediga samtidigt. Sportlovet är ett bättre val, eftersom olika delar av landet har lov under olika veckor. Billigast reser du med charter strax efter sommarlovet och i början av december.
Välj rätt tid – reguljärflyg
Reguljärflygets priser åker upp när många är lediga samtidigt, som kring jul och påsk, samt semestermånaderna juli och augusti.
Undantagen har ofta med vädret att göra. Under monsunperioden på sommaren brukar man kunna fynda biljetter till många destinationer i Asien. Flyg till Sydafrika kostar mindre när det är som svalast där, under vår sommar. Vill man flyga billigt till New York slår man till under vintern, slutet av januari till början av mars.
Hitta rätt logi
Det finns mängder av hotellsajter på nätet där du lätt bokar rum i hela världen, exempelvis www.hotels.com, och www.wwte.com.
Nätresebyråerna och många flygbolag har också länkar till hotellsajter. Priset för ett och samma hotellrum kan variera mycket mellan olika försäljningsställen. Jämför innan du bokar. Ring eller mejla också direkt till hotellet och fråga efter deras bästa pris. Det kan vara lägre än på bokningssajterna.
Tänker du dig en lägre prisnivå? På www.hostelworld.com hittar och bokar du budgethotell och vandrarhem i hela världen.
Många små, familjedrivna hotell finns inte med på stora bokningssajter, men däremot kanske i guideböcker som vänder sig till personer som reser individuellt.
I Lonely Planets och Rough Guides böcker finns massor av bra logitips. Boka genom telefonsamtal eller e-post direkt till hotellet.
Bortsett från storhelger och semestermånader, är det ofta klokt att enbart boka de första nätternas inkvartering, och sedan improvisera sig fram. Väl på plats får du koll på pris- och kvalitetsnivå, och kan dessutom få logitips av personer du möter.
Bed & Breakfast är ett trevligt och prisvärt alternativ på många orter. Lokala turistbyråer brukar ha adresser. I vissa asiatiska länder kallas B & B för ”homestay”.