Resandet har blivit allt billigare i finanskrisens spår och trenden tros hålla i sig. Den nya globetrottern är arbetslös och snart bor vi i tillfälliga hotell, med både lägre byggkostnader och rumspriser. Det är några av de tydligaste resetrenderna just nu, enligt en ny rapport.
Finanskris och svininfluensa är två globala företeelser som påverkat resandet under 2009 enligt en rapport som marknadsundersökningsföretaget Euromonitor och resmässan World Travel Market i London står bakom.
En annan tydlig trend är att resande och hotellboende har blivit mycket billigare än tidigare. Under 2009 har priserna inom branschen generellt hittills varit omkring 20-30 procent lägre än 2008, enligt rapporten som också lagts ut på WTM-mässans sajt. SvD.se har tidigare skrivit om att hotellpriserna runtom i världen sjunkit rejält under året.
I den står också att det kan komma att dröja ända till 2013 innan branschen återhämtat sig – och resenärerna tros då ha vant sig vid den lägre prisnivån i så hög grad att det skulle tvinga resebolagen att anpassa sitt utbud även fortsättningsvis.
Ett annat uttryck för hur finanskrisen påverkat resandet syns framför allt i Nordamerika, där en ny grupp av långresenärer utgörs av arbetslösa före detta höginkomsttagare som därför nu har mycket tid – och kanske en del pengar sparade – att genomföra en långresa på.
I Storbritannien heter en av resetrenderna popup-hotell – temporära hotell med nya krav på design och flexibilitet – efter samma koncept som gerillabutiker. Det väntas bli populärt särskilt bland yngre resenärer.
Brittiska lågpriskedjan Travelodge är ett exempel och byggde sitt första modulhotell i Uxbridge i augusti förra året – men den här typen av hotell syns också på andra håll i världen. Elquidomos i Chile heter ett annat exempel, där hotellrummen består av runda små tält med såväl badrum som sovrum.